Projekt előzménye

 

A Környezet és Energia Operatív Program „Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése” című konstrukció felhívásában meghatározott célkitűzések jó lehetőséget jelentettek Páka Község Önkormányzata számára, hogy a település két meghatározó épületének, intézményének energetikai korszerűsítése megvalósulhasson.

A Páka, Ortaháza, Kányavár, Pördefölde és Nova közigazgatási feladatait közösen ellátó hivatal épülete 1974-ben, a Páka, Csömödér és Nova körzetében fekvő 9 településről érkező iskolások oktatásának helyt adó Pákai Öveges József Általános Iskola 1979-ben épült. A vasbeton pillérvázas szerkezetű épületek jelenlegi állapota, elsősorban a nyílászárókat tekintve régóta indokolta a felújítást, de a homlokzatok szigetelése és a födémek víz- és hőszigetelésének megoldása is fontos feladat az épületenergetikai mutatóinak javításában. Az energetikai rekonstrukció az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával valósulhat meg.

 

Projekt célja

A projekt általános célkitűzése – összhangban a hazai és EU stratégiával -, hogy kiemelt hangsúlyt fektessen az energiahatékonyságra és az energiatakarékosságra.

A fejlesztés konkrét célja az energiahatékonyságra és energiatakarékosságra fektetve a fő hangsúlyt két önkormányzati épület homlokzati- és zárófödémének hő- illetve vízszigetelésének megoldása, illetve a külső nyílászárók cseréje. A hatályos jogszabályoknak megfelelő energiaracionalizálási beruházással jelentősen csökken az intézmények energiafelhasználása, és ezáltal csökkenek az energia- és fenntartási költségek.

A 100%-os támogatottságú beruházás összköltsége 149 962 100 Ft.

 

A projekt megvalósításának időtartama 2015. augusztus 28. – 2015. december 15.

Az épületek felújításának megvalósítása 2015. augusztus 28. – 2015. november 20. között valósul meg.